Topptur i Sunnmørsalpene

Man on top of a mountain taking a selfie

Det er få naturopplevelser som slår en topptur i strålende sol. Når man har slitt og strevet i timesvis, og virkelig kjent at man bruker kroppen i oppoverbakkene, er det en utrolig belønning å stå høyt over alt annet og se hundrevis av kilometer i alle retninger. Du puster inn krystallklar fjelluft og kan legge igjen bekymringene på bakkenivå.

Selv om planlegging er viktig for å få en suksessfull topptur, er det også viktig å være fleksibel. Været forandrer seg fort på Vestlandet. Det finnes kanskje bare dårlige klær, men de færreste liker å gå fjellturer i sidelengs regn.

Planlegging av spontanitet

Vi som har vokst opp mellom fjell og fjorder vet at forberedelser og planlegging er viktig, men planlegg gjerne flere muligheter, slik at du har planene klare når sola titter frem, vinden løyer og himmelen er blå. Ha gjerne en halvveis pakket tursekk klar.

På vakre dager kan det ofte bli fullt på toppene, og stalltipset fra oss er ganske enkelt å starte tidlig. Dette er også tryggere, siden du har mer dagslys igjen når turen er over og du skal ned.

Viktige punkter når du skal på topptur

Det er mye man må tenke på når man skal opp i fjellet, og her er et par viktige punkter du bør huske.

  • Respekter fjellet, og ikke ta sjanser.
  • Været forandrer seg, så ha med nok klær.
  • Gode sko er det aller, aller viktigste.

Gode sko, ja.

Legger du ut på topptur til Saudehornet i dårlige sko kan det bli en slitsom og farlig affære. Hver sommer henter redningstjenesten turister som trodde sandaler eller småsko var gode alternativer i steinete og kronglete terreng der temperaturen plutselig kan falle ti grader.

Se etter stive og solide fjellsko med god støtte, og har du helt nye sko anbefales det at du bruker dem noen ganger før du legger ut på topptur. Vonde gnagsår kan ødelegge selv den vakreste toppturen, og kan gjøre livet vanskelig i mange uker fremover om du er riktig uheldig.