Saudehornet rett opp

Saudehornet

Norges vakreste motbakkeløp

Saudehornet rett opp er et motbakkeløp som arrangeres hvert år i Ørsta. Løpet starter i ved havna i Ørsta sentrum, og deltagerne følger en 5,7 km lang løype som slutter på toppen av Saudehornet, 1303 meter over havet. Det er et krevende løp, og deltagerne er hovedsaklig amatører og mosjonister, men hvert år er det også enkelte profesjonelle deltagere. I 2007 satt bergenseren John Tvedt Saudehornet-rekord med 47,59 minutter. Tvedt var en stor skikkelse i motbakkemiljøet frem til hans alt for tidlige død i 2009, bare 42 år gammel.

Om du ønsker å teste løypa er det en moderat krevende topptur som ikke passer for de aller minste. Du kan gå så lenge det ikke er snø i fjellet.

Delta på Saudehornet rett opp

Alle kan delta på Saudehornet rett opp. Løpet arrangeres av Ørsta IL, og det konkurreres både i en kvinne- og en herreklasse. En topptur anbefales uansett før du løper, slik at du blir kjent med løypa.

Noe av det som gjør løypa krevende, er at den første delen er på asfaltert vei, før denne blir en grusvei. Den siste delen av løypa er en kronglete fjellsti, og det er derfor vanskelig å starte med fottøy som fungerer optimalt hele veien opp til toppen.

Løper i fjellet

Forberedelser og planlegging

Siden Saudehornet rett opp er et fysisk krevende løp, bør du være klar over hva du begir deg ut på. Et motbakkeløp krever både styrke og utholdenhet, og hvert eneste ekstra gram med vekt må løftes 1303 meter i løpet av konkurransen.

Kondisjonstrening er derfor alfa og omega, og du bør også tenkte på å gå ned i vekt om du er for tung. At du er kjent med fjellvettregler er selvfølgelig også viktig. Blir det for slitsomt og tungt kan det være farlig, så husk å snu i tide.

En internasjonal konkurranse

Selv om de aller fleste som deltar på Saudehornet rett opp er amatører og mosjonister som vil utfordre seg selv, er det også mange profesjonelle løpere som deltar. Den norske maratonløperen Anita Håkenstad Evertsen vant løpet flere år på rad, og har kvinnenes Saudehornet rekord, med utrolige 55 minutter og 52 sekunder, noe som var bedre enn nesten hele herreklassen da hun vant i 2005.

Følg derfor med på hva som skjer i Ørsta, og gjør deg klar for neste Saudehornet rett opp. Med deltagere på toppnivå er konkurransen sterk. Men, selv om du kanskje ikke er den neste som setter saudehornet rekord, er det godt å konkurrere mot seg selv, og kjenne at dette er noe man kan.