Ørsta

Saudehornet

En av Norges vakreste kommuner

Inneklemt mellom høye fell og blågrønne fjordarmer på Sunnmøre finner du småbyen Ørsta. Stedet er kanskje mest kjent for å ha fostret Ivar Aasen, som skapte det moderne nynorske skriftspråket. Det bor om lag ti tusen mennesker i kommunen. De viktigste næringen er jordbruk, fiskeoppdrett og møbelindustri. Kommunen har en spektakulær natur som inviterer mange turister fra nær og fjern, og alle som har vært der kjenner til det majestetiske Saudehornet som rager over byen. Med både flyplass og fergekai har stedet alt du kan forvente av en småby på Vestlandet.

Ørsta Idrettslag har en sterk posisjon i bygda, og hver år arrangeres motbakkeløpet Saudehornet rett opp, som tiltrekker seg både amatører og atleter som konkurrerer profesjonelt.

Ørsta byr på spektakulær natur

Den 5,7 km lange løypa som brukes i Saudehornet rett opp er en flott dagstur opp og ned, men det finnes også mange andre spennende fjell du kan bestige i Ørsta kommune.

En favoritt for mange som bor på Sunnmøre er den berømte tinden Slogen, som rager 1564 meter over Hjørundfjorden. Selv om dette ikke er i nærheten av å være det høyeste fjellet i Norge, går det rett opp fra havnivå, og er en utfordrende og fantastisk tur for folk som er i god form.

Ivar åsen statue

Bygdekultur i sentrum

Flere kjente artister og musikere kommer fra Ørsta, og mange kjenner til Vassendgutane. Med dansevennlig og svingende musikk, og morsomme tekster med bygde-tematikk har de fått mange tilhengere i hele Norge, og de turnerer fra Mandal i sør til Hammerfest i nord.

En annen gruppe fra Ørsta som har blitt svært store, særlig på Vestlandet, er hip hop-gruppa Side Brok, som betyr «sæggebukse» på nynorsk. De kombinerer jazz og blueselementer med rapping på nynorsk, og med en særegen humor beskriver de bygdelivet fra et gangsterperspektiv i sanger som «1-2-3-fyre» og «Din Likje Drit»

Kultur for natur

Ørsta har hatt et skiftende politisk landskap i skyggen av Saudehornet, og har hatt ordførere fra 5 forskjellige partier i løpet av de siste 30 årene. I dag er Senterpartiet det definitivt største partiet. De fikk 48% av stemmene ved kommunevalget i 2019, og Stein Aam, som ble valgt til ordfører i 2015 fikk fortsette i jobben med nesten rent flertall i kommunestyre og formannskap.

Siden Ørsta ligger klemt inne i en fjord med Saudehornet i bakgrunnen, er det ikke mange veier inn og ut. Om du følger E39 sørover kommer du til nabokommunen Volda, og kjører du nordover er du etterhvert i Ålesund. Det går også an å kjøre inn i fjellene, og det er her du får oppleve Sunnmøre på sitt vakreste.